economie

‘Eerste kwartaal geeft hoop voor chemie’

Door ANP - 20 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De chemische industrie in Nederland heeft in het eerste kwartaal ruim 1 procent meer geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Door lagere prijzen zakte de omzet nog wel met 2,5 procent. Volgens brancheorganisatie VNCI geven de cijfers niettemin hoop dat het weer een beetje de goede kant op gaat met de sector.

In heel 2015 werd nog een aanzienlijk lagere productie gedraaid, vooral als gevolg van storingen en groot onderhoud op een aantal productielocaties. De jaaromzet daalde toen met 13 procent naar 42 miljard euro.

De Nederlandse chemie kampt naar eigen zeggen met ongelijkwaardige concurrentie van buiten Europa. Inspelend op goedkopere energie en grondstoffen, investeren multinationale chemiebedrijven vooral in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en in de groeimarkten van Azië. Dat de stemming in de sector nu weer positiever is, komt volgens VNCI door verbeterde marktomstandigheden.