economie

EU blokkeert overname O2 door Chinezen

Door ANP - 11 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De overname van telecombedrijf O2 door het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa is mislukt. In Brussel stuitten de plannen op zulke grote bezwaren dat het de overname blokkeert, maakte Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag bekend.

Hutchison kondigde in maart vorig jaar aan O2 voor 10,3 miljard Britse pond (ruim 13,9 miljard euro) over te nemen van het Spaanse Telefónica. Het bedrijf wilde zijn eigen belonderneming Three samenvoegen met O2 om zo het grootste telecombedrijf in Groot-Brittannië op te richten, maar juist dat stuit op Brusselse bezwaren. Op de Britse markt zou er te weinig concurrentie zijn, als de samensmelting zou doorgaan en consumenten zouden de dupe worden van hogere prijzen en minder keus, meent Brussel.

Ook zou de overname ,,hinderlijk” zijn voor innovatie en de verdere ontwikkeling van de Britse mobiele markt, aldus Vestager. Concessies van Hutchison waren niet voldoende om de Brusselse zorgen weg te nemen.