economie

Europese beurzen in de plus

Door ANP - 24 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index stond dinsdag stevig in de plus. Ook de andere Europese beurzen toonden een hoger beeld. Beleggers verwerkten een stroom aan macro-economische data uit Duitsland, waarbij een tegenvallend vertrouwenscijfer van Duitse beleggers in de grootste economie van Europa opzij werd geschoven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 437,79 punten. De MidKap ging 0,4 procent naar boven tot 654,41 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs waren plussen te zien tot 1,4 procent.

Veevoedersbedrijf ForFarmers ging bij zijn beursdebuut flink omhoog. De onderneming bood geen nieuwe effecten aan, maar maakte bestaande aandelen verhandelbaar op de beurs. Het aandeel stond tussentijds op 7,00 euro, hoger dan de maandag bekendgemaakte referentiekoers van 6,50 euro.

Unilever

ArcelorMittal was lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van 3,3 procent, gevolgd door ING dat 2,4 procent steeg. Het financiële concern kreeg een adviesverhoging van analisten van Goldman Sachs. Aegon was de grootste daler met een min van 1,1 procent, het aandeel noteerde ex-dividend. Ook Altice (min 0,5 procent) ging naar beneden.

Unilever (plus 1,5 procent) zou volgens ingewijden een bod hebben gedaan op het Amerikaanse Vogue International, maker van onder meer haar- en verzorgingsproducten. Ook branchegenoten als Henkel en L’Oréal hebben naar verluidt interesse getoond.

Europa

Galapagos was bij de middelgrote fondsen een van de grootste dalers met een verlies van 1,5 procent, na een flinke koerswinst een dag eerder. Air France-KLM toonde met 1,7 procent echter de grootste min. OCI herstelde weer iets van de koersdreun van maandag en dikte 0,7 procent aan. Lijstaanvoerder in de MidKap was bodemonderzoeker Fugro, die bijna 3 procent meer waard werd.

Elders in Europa vielen de Zwitserse bedrijven Swatch en Richemont op met koersverliezen tot 1,3 procent. Volgens marktkenners waren deze dalingen te wijten aan tegenvallende cijfers over de Zwitserse export. In Frankfurt zakte chemieconcern Evonik 4,5 procent nadat aandeelhouder CVC aandelen Evonik op de markt heeft aangeboden tegen een korting.

Olie

SEB, het moederbedrijf van Moulinex, Krups en Tefal, schoot in Parijs bijna 10 procent omhoog. Beleggers reageerden positief op de overname van de Duitse fabrikant van keukengerei WMF.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte met 0,2 procent tot 47,98 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper op 48,17 dollar per vat. De euro was 1,1181 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op maandag.