economie

Europese beurzen licht in de min

Door ANP - 23 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkten in Europa verloren maandagmiddag licht terrein. Beleggers verwerkten onder meer wisselende cijfers over de Europese economie.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de vrijwel vlakke opening op Wall Street 0,4 procent lager op 432,39 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog tot 649,65 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Marktonderzoeker Markit liet weten dat de economische groei in de eurolanden deze maand is afgezwakt tot het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Verbeteringen in Duitsland en Frankrijk werden daarbij tenietgedaan door een verzwakking in andere eurolanden.

Staalconcern

Sterkste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 3,7 procent. Aegon ging 0,4 procent omlaag. De verzekeraar meldde de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan branchegenoot Legal & General.

Randstad klom 0,5 procent. De uitzender kondigde vrijdagavond aan het Italiaanse uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro over te nemen voor 102,5 miljoen euro. Sterkste stijger in de AEX was kabelconcern Altice met een winst van 1,7 procent.

Midkap

In de MidKap was OCI de sterkste daler met een min van bijna 13 procent. OCI en zijn Amerikaanse branchegenoot CF Industries zien af van een fusie van hun kunstmestdivisies. Grote winnaar bij de middelgrote fondsen was Galapagos. Het biotechnologiebedrijf werd zonder aanwijsbare reden 7,5 procent meer waard.

Chemie- en farmacieconcern Bayer stond in Frankfurt 3,6 procent in de min. Bayer maakte bekend 62 miljard dollar over te hebben voor een overname van de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto.

Chipindustrie

De Duitse toeleverancier aan de chipindustrie Aixtron sprong bijna 13 procent omhoog. Het bedrijf wordt voor 670 miljoen euro overgenomen door een groep Chinese investeerders.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 47,55 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 47,76 dollar per vat. De euro was 1,1197 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het sluiten van de Eruopese beurzen op vrijdag.