economie

Europese beurzen met winst het weekend in

Door ANP - 20 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. Daarmee herstelden de graadmeters van de verliezen die een dag eerder werden geïncasseerd. Die ontstonden mede door de vrees voor een mogelijk snelle nieuwe renteverhoging in de VS, maar de zorgen daarover leken op de laatste dag van de week weer grotendeels verdwenen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,4 procent in de plus op 434,36 punten. De MidKap steeg 1,6 procent naar exact 648 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,2 tot 1,7 procent.

Altice voerde de lijst van 25 Amsterdamse hoofdfondsen na een nieuwsluwe dag aan, met een winst van 3,9 procent. Ook chipmachinefabrikant ASML en informatieleverancier Wolters Kluwer deden het goed, met plussen van ruim 2 procent. ING, Aegon, Unibail-Rodamco en Ahold gingen er eveneens circa 2 procent op vooruit.

Uitblinkers

In de MidKap waren TomTom en biotechnoloog Galapagos de uitblinkers, met winsten van ruim 5 procent. De uitbater van brillenketens GrandVision kreeg er 3,3 procent bij. Air France-KLM bungelde onderaan met een verlies van 2 procent.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak viel Value8 op. De investeringsmaatschappij kondigde aan haar belang in IEX Group te hebben vergroot tot 56 procent en verloor ruim 8 procent. IEX daalde 5 procent.

Sieraden

Luxegoederenverkoper Richemont leverde 4 procent in op de beurs in Zürich. De maker van onder meer Cartier-sieraden en dure horloges worstelt met de sterke Zwitserse frank en gaf aan nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte vrijdag met 0,1 procent tot 48,13 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 48,86 dollar per vat. De euro was 1,1210 dollar waard, tegen 1,1230 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op donderdag.