economie

Europese beurzen openen in de plus

Door ANP - 10 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag eensgezind met winst aan de handelsdag begonnen. In Amsterdam stond ING in de belangstelling nadat het de boeken van het eerste kwartaal had geopend. Op het Damrak koersten overigens alle AEX-fondsen in het groen.

De AEX-index stond omstreeks 09.55 uur 1,4 procent hoger op 437,79 punten. De MidKap liet in de vroege handel een winst noteren van 0,8 procent op 648,01 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stonden 0,7 tot 0,8 procent in de plus.

ING boekte in de vroege handel een plus van 3,6 procent en voerde daarmee de AEX aan. De bank zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna 30 procent dalen, naar 1,3 miljard euro. Ondanks die stevige afname wist de bank daarmee de verwachtingen van analisten te overtreffen.

AirFrance-KLM

De Duitse staalreus ThyssenKrupp (min 4 procent) zag zijn beurswaarde in Frankfurt verder dalen, nadat het bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar had verlaagd. Mijnbouwers in Londen zoals Anglo American en BHP Billiton toonden wel iets van herstel na de afstraffing op maandag.

Beleggers wisten de vervoerscijfers van luchtvaartcombinatie Air France-KLM over april wel te waarderen. Het aandeel won in de MidKap 3 procent. Concurrent Turkish Airlines verloor in Istanbul ruim 1 procent na zijn kwartaalupdate, waarin het aangaf dat de vrees voor terrorisme de afgelopen maanden voor verlies zorgde. Dat probleem speelde ook bij easyJet, dat dinsdag desondanks een hoger dividend aankondigde en 3,5 procent aan beurswaarde won.

Olie

Credit Suisse won in Zürich 5,5 procent, hoewel de bank over de eerste drie maanden van het jaar een verlies in de boeken zette. De min viel echter lager uit dan waar rekening mee werd gehouden. Uitzender Adecco verloor op de Zwitserse beurs 3 procent na publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 43,68 dollar per vat. Brent werd 1 procent duurder op 44,08 dollar. De euro werd voor 1,1390 dollar verhandeld, tegen 1,1395 dollar bij het Europese slot op maandag.