economie

Europese beurzen sluiten in de min

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend met verlies gesloten. Uit de Verenigde Staten kwam een aantal beter dan verwachte macro-economische cijfers. Daardoor is een renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar weer nadrukkelijker op de kaart komen te staan.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 432,30 punten. De MidKap eindigde 0,1 procent hoger op 639,22 punten. In Frankfurt en Parijs gingen de hoofdgraadmeters tot 0,6 procent omlaag. In Londen eindigde de FTSE 0,3 procent hoger.

Door onder meer het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van begin deze maand leek de kans dat de Fed op korte termijn de rente verder verhoogt, kleiner geworden. Dinsdag bleek echter dat de inflatie in de VS in april is aangetrokken en de huizenmarkt en industrie het beter deden dan verwacht.

MidKap

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) was de sterkste daler van de hoofdfondsen aan het Damrak, met een verlies van 1,8 procent. Olie- en gasreus Shell won 0,9 procent en ging daarmee aan kop in de AEX.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam was Fagron een van de grootste verliezers, met een min van 2,6 procent. De toeleverancier aan apotheken meldde dat het aan de laatste opschortende voorwaarde heeft voldaan voor deelname van verschillende investeerders aan zijn kapitaalverhoging.

Vodafone

Op de andere Europese beurzen beleefden vooral autobouwers een slechte dag, na een negatief analistenrapport van HSBC. Volkswagen en BMW verloren in Frankfurt tot 3 procent. In Parijs zakten Renault en PSA Peugeot Citroen tot 4 procent. Fiat Chrysler ging in Milaan zelfs bijna 7 procent onderuit.

Telecomconcern Vodafone won in Londen 1,5 procent aan beurswaarde na een positief kwartaalbericht. Verder werd bekend dat Qatar Airways zijn belang in luchtvaartconcern IAG, moederbedrijf van onder meer British Airways, heeft vergroot. IAG won daarop 1,5 procent.

Olie

De olieprijs liep verder op na maandag al het hoogste niveau in zes maanden te hebben bereikt. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,1 procent hoger op 48,24 dollar en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 49,36 dollar per vat.

De euro was 1,1340 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.