economie

Europese beurzen veren op

Door ANP - 13 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs veerde vrijdagmiddag op, na meevallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Ook de andere beurzen in Europa zetten verliezen om in winsten. Op Beursplein 5 stond het aandeel BAM wel weer flink in het rood. Ook verzekeraars beleefden een slechte dag.

De AEX-index steeg omstreeks 15.45 uur 0,3 procent tot 432,36 punten. De MidKap stond vlak op 635,74 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,1 procent tot 0,9 procent.

BAM ging 3,3 procent naar beneden en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Donderdag ging de bouwer ook al stevig omlaag, na de bekendmaking van teleurstellende kwartaalresultaten. Daarnaast bleek de ondertekening van een megaklus van het bedrijf, de bouw van een tunnel die Denemarken en Duitsland met elkaar verbindt, te zijn uitgesteld vanwege een klacht over de aanbesteding.

Verzekeraars

Verzekeraars behoorden ook tot de verliezers. Nationale-Nederlanden (NN) was in de AEX de grootste daler met een min van 1,7 procent. In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,4 procent. Aegon herstelde wat van de stevige tik van donderdag, na slechte kwartaalcijfers, en won 0,8 procent.

Winnaars waren er ook. Zo steeg digitaal beveiliger Gemalto in de AEX 4,4 procent en won ASML 1,7 procent. Ook hoofdfondsen Unibail-Rodamco en ABN AMRO stonden aan de goede kant van de streep.

Vastgoed

Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, dat een notering in de MidKap heeft, zag zijn resultaten in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar verbeteren. Het aandeel steeg 1 procent. Bij de kleinere fondsen verloor Beter Bed 0,4 procent, hoewel de beddenverkoper de omzet het afgelopen kwartaal zag aandikken.

De euro was 1,1318 dollar waard, tegen 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 46,32 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 47,76 dollar per vat.