economie

FNV dreigt met acties bij KLM

Door ANP - 11 mei 2016

UTRECHT (ANP) – Vakbond FNV dreigt met acties bij het grondpersoneel van KLM. Bij een ledenpeiling zijn de nieuwe cao-voorstellen van de luchtvaartmaatschappij naar de prullenbak verwezen. De medewerkers willen ,,niet meer inleveren”.

De stemming op de bijeenkomst van FNV-leden was dusdanig dat er meteen afspraken zijn gemaakt over mogelijke acties, liet de bond woensdag weten. ,,We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan.”

Bij acties moet volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink in de eerste plaats overigens gedacht worden aan manifestaties. Maar in een later stadium kan de bond ook overgaan tot het opzetten van werkonderbrekingen, benadrukte hij.

Verslechteringen

De huidige cao voor het grondpersoneel van KLM loopt op 30 juni af en geldt voor circa 16.000 medewerkers. KLM presenteerde eind vorige maand voorstellen voor een nieuwe overeenkomst. Volgens FNV leiden die enkel tot verslechteringen. De bond vindt dat niet kunnen omdat KLM de laatste tijd weer winst maakt.

Volgens de luchtvaartmaatschappij is ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden niettemin noodzakelijk. ,,De realiteit is dat de wereld is veranderd, KLM moet daarin mee; KLM moet goedkoper, eenvoudiger en sneller worden. Dat is randvoorwaardelijk voor een gezonde toekomst voor KLM en haar medewerkers”, zo reageert het bedrijf.

Ook bij andere bonden klinken kritische geluiden ten aanzien van de voorstellen van KLM. FNV gaat donderdag eerst met die andere bonden overleggen, om een gezamenlijke reactie naar KLM op te kunnen stellen. Volgende week staat verder cao-overleg met de luchtvaartmaatschappij gepland.