economie

Focus op Lighting en PostNL op Damrak

Door ANP - 27 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de beurs in Amsterdam ging de aandacht vrijdag uit naar de beursgang van de verzelfstandigde lichttak van Philips en naar PostNL. Het postbedrijf zou naar verluidt een overnameprooi zijn voor de Belgische branchegenoot Bpost. De handel in PostNL is tot nader order stilgelegd, net als die in Bpost in Brussel.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,2 procent hoger op 450,00 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 668,26 punten. De indices in Parijs en Londen daalden 0,1 procent, Frankfurt won 0,2 procent.

De Franstalige krant Le Soir meldde dat Bpost interesse heeft in een overname van PostNL. De markt is in afwachting van een verklaring van het bedrijf, dat sinds 2013 genoteerd is maar nog grotendeels eigendom is van de Belgische overheid. Het aandeel PostNL stond op een winst van ruim 5 procent, voordat toezichthouder AFM de handel stil liet leggen in afwachting van een persbericht.

Philips

De aandelen Philips Lighting werden voor 20 euro per stuk in de markt gezet. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel en stond tussentijds ruim 9 procent hoger op 21,81 euro. Er is nu een kwart van het bedrijf verhandelbaar gemaakt. De komende jaren wil Philips het resterende belang van de hand doen.

In de AEX was verzekeraar NN Group lijstaanvoerder met een koerswinst van 1,4 procent. ASML volgde met een plus van 1,3 procent. AkzoNobel was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een daling van meer dan 2 procent.

MidKap

In de MidKap was Air France-KLM de grootste daler met een min van 1,4 procent.

Brentolie stond 1,4 procent lager op 48,88 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent naar 48,91 dollar. De euro was 1,1147 dollar waard, tegen 1,1183 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.