economie

Gemengd beeld op Wall Street

Door ANP - 18 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen toonden woensdag een gemengd beeld, nadat de Federal Reserve de notulen van zijn meest recente beleidsvergadering naar buiten bracht. Daaruit bleek dat de beleidsmakers bij de centrale bank nog altijd verdeeld zijn, maar dat ze tegelijkertijd niet onwelwillend staan tegenover een nieuwe renteverhoging.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent lager op 17.457 punten. De brede S&P 500 verloor een zelfde percentage tot 2039 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 4720 punten.

Op zich zijn de beleidsmakers in meerderheid bereid om de rente in juni op te schroeven als de economie verder aantrekt. Maar over de vraag of het waarschijnlijk is dat de economische omstandigheden daarvoor dan voldoende zijn verbeterd, konden ze het tijdens hun vergadering eind april nog niet eens worden.

Apple

Banken zagen hun koersen wel flink oplopen. Een hogere rente zou voor hun verdienmodel mooi uitkomen. JPMorgan Chase was met een plus van 3,5 procent verreweg de grootste stijger in de Dow. Rivaal Goldman Sachs won 2,6 procent aan beurswaarde. Buiten de Dow stegen Bank of America en Morgan Stanley met respectievelijk 4,5 en 3,6 procent.

Ook Apple en American Express behoorden tot de winnaars in New York, met plussen tot 1 procent. Maker van elektrische auto’s Tesla Motors won 2,9 procent, dankzij een opwaardering van Goldman Sachs.

OLie

Retailers stonden woensdag wederom onder druk. Winkelconcern Target ging bijna 8 procent onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers. Wal-Mart speelde 3,4 procent kwijt en was daarmee de grootste verliezer onder de Dow-fondsen. Een andere grote daler was Nike, dat 2 procent zakte. De resultaten van doe-het-zelfketen Lowe’s waren wel beter dan verwacht. Het aandeel ging 3,2 procent omhoog.

De olieprijzen zakten na de onthullingen van de Fed wat weg, na prijswinst eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent lager op 47,83 dollar en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 48,61 dollar per vat. De euro was 1,1226 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.