economie

Goede beursdag voor Delta Lloyd

Door ANP - 18 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten. Na bijna de hele dag in de min te hebben gestaan, veerden de graadmeters laat in de middaghandel op. In Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd een opvallende stijger, na een goed ontvangen handelsbericht over het eerste kwartaal.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent in de plus op 434,46 punten. De MidKap won 0,8 procent op 644,46 punten. De indices in Parijs en Frankfurt wonnen elk 0,5 procent. De FTSE in Londen eindigde vlak. Beleggers namen een wat voorzichtige houding aan in aanloop naar de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Ook speelde het Brexit-referendum van komende maand al een rol in het beurssentiment.

Delta Lloyd won 5,1 procent en was daarmee de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. Hoewel de verzekeraar in het eerste kwartaal last had van de lage rente, zag het de premie-inkomsten stijgen. Ook de kapitaalbuffer kwam binnen de door het verzekeringsconcern gehanteerde bandbreedte uit, als de effecten van een grote aandelenuitgifte worden meegeteld.

ING

Ook andere verzekeraars sloten de dag goed af. Zo won Aegon 1,7 procent en NN Group kreeg er 0,9 procent bij. Grootste stijger in de hoofdindex was ING (plus 2 procent). Staalconcern ArcelorMittal eindigde onderaan de AEX met een verlies van 1,2 procent.

Bij de kleinere fondsen was Kendrion een opvallende stijger met een winst van 2,7 procent. De producent van elektromagnetische componenten werd door ING op de favorietenlijst voor de Benelux geplaatst.

Londen

Het Damrak kreeg nog een aantal bedrijfsresultaten te verwerken. Zo boekte de uitbater van skihallen SnowWorld in de eerste zes maanden van het jaar een winststijging van bijna 12 procent. Het aandeel sloot 8,9 procent hoger. Verder kwamen softwarebedrijf Tie Kinetix (min 8,7 procent) en biotechnologiebedrijf Pharming (min 3,3 procent) met handelsberichten naar buiten.

In Londen openden bierbrouwer SABMiller en modehuis Burberry de boeken. SABMiller (plus 0,1 procent) behaalde in het eind maart afgesloten boekjaar minder winst dan in de voorgaande periode. Burberry daalde 2,7 procent, nadat het de winst voor het tweede jaar op rij zag dalen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,1 procent hoger op 48,84 dollar en Brent werd 0,9 procent duurder op 49,72 dollar. De euro was 1,1277 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.