economie

Goederen vaker naar landen buiten EU

Door ANP - 18 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse goederen vinden steeds vaker hun weg naar landen buiten de Europese Unie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat het aandeel van de export naar niet-EU-landen in de afgelopen twintig jaar is gestegen van 19 naar 28 procent. De Verenigde Staten, Zwitserland, Turkije, China en Rusland zijn de voornaamste afzetmarkten.

Binnen de EU blijft Duitsland veruit de grootste handelspartner. In 2015 voerden Nederlandse bedrijven voor 425,6 miljard euro aan goederen uit, waarvan 23 procent naar Europa’s economische grootmacht. België volgde met 10 procent op ruime afstand, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (9 procent). Frankrijk was goed voor 8 procent en Italië nam, evenals de VS, 4 procent van de goederenstroom voor zijn rekening.

In 1996 ging 68 procent van de totale uitvoer naar de vijf grootste exportpartners binnen de EU. Dat percentage daalde in 2015 tot 55 procent.