economie

Graadmeters Europa eensgezind vooruit

Door ANP - 25 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam liet woensdagmiddag een stevige winst noteren. Ook elders in Europa gingen de graadmeters vooruit. Het sentiment werd gesteund door de plussen die dinsdag op Wall Street en eerder op de dag in Azië werden behaald. Ook de stijgende olieprijs gaf de markten een zetje, net als de nieuwe deal met Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent hoger op 446,59 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 665,55 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,3 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) maakten bekend 10,3 miljard euro vrij te maken voor Griekenland. Ook werd Griekenland schuldverlichting toegezegd. Daarnaast lijken beleggers positief gestemd over het vooruitzicht van aanstaande renteverhogingen in de Verenigde Staten. Dit zet de waarde van de euro ten opzichte van de dollar onder druk, wat goed nieuws kan zijn voor Europese bedrijven.

Koerswinst

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was ING de sterkste stijger met een koerswinst van 2,7 procent. Chemieconcern DSM koerste als een van de weinige AEX-fondsen in het rood (min 0,4 procent).

Ook het aandeel Heineken (min 0,3 procent) stond iets lager na nieuws uit Brussel over branchegenoten. De Europese Commissie ging dinsdag namelijk akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld. AB InBev won in Brussel 1,9 procent, SABMiller noteerde in Londen vrijwel onveranderd.

Toonaangevend

ABN AMRO (plus 1,5 procent) was in de AEX een opvallende stijger. Het fonds wordt vanaf 20 juni opgenomen in de toonaangevende Stoxx Europe 600 Index. Biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 4 procent) steeg bij de middelgrote fondsen 3,8 procent nadat het besprekingen over zijn reumaprogramma met Europese en Amerikaanse toezichthouders succesvol heeft afgerond.

In Londen kelderde warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) ruim 9 procent. De nieuwe baas van het bedrijf waarschuwde dat de plannen om de tegenvallende verkoop van kleding aan te jagen, op korte termijn de winst zullen raken.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 49,32 dollar. Brent werd 1,8 procent duurder op 49,46 dollar per vat. De euro was 1,1150 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.