economie

‘Hogere opening verwacht op Wall Street’

Door ANP - 12 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York openen donderdag naar verwachting met winst. Daarmee herstellen de beursgraadmeters iets van de stevige verliezen op woensdag. De stijging van de olieprijzen geeft de handel mogelijk een duwtje in de goede richting. Ook verwerken beleggers ietwat tegenvallende cijfers over de import, export en de uitkeringsaanvragen in de VS.

Olie werd voorbeurs circa een procent duurder. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaf voorbeurs aan dat het overaanbod op de wereldwijde oliemarkt in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Dat komt vooral door een sterkere vraag uit India en andere opkomende markten.

Qua bedrijfsfondsen weet onder meer zadenhandelaar Monsanto de aandacht op zich gericht, na speculaties over een overname van de onderneming. Zo zouden de Duitse chemiereus BASF en farmacie- en chemieconcern Bayer interesse hebben.

Wal-Mart

De aandelen van winkelketen Kohl’s gaan vermoedelijk in de uitverkoop. Het bedrijf zette afgelopen kwartaal verrassend een lagere omzet in de boeken. Ook qua winst wist Kohl’s niet aan de verwachtingen te voldoen.

Wal-Mart kondigde aan de strijd aan te willen met Amazon. De winkelketen is een proef gestart met zijn eigen bezorgdienst. Dat is mogelijk weer slecht nieuws voor FedEx, dat nu het gros van de pakketten van Wal-Mart bezorgt.

Dow Jones

Verder zal farmaceut Perrigo bovengemiddeld in de belangstelling staan. Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de verliezen verder oplopen. De resultaten van modehuis Ralph Lauren waren beter dan verwacht.

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag op verlies, onder meer door tegenvallende bedrijfsresultaten. De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent in de min op 17.711,12 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 2064,46 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 1 procent in, bij 4760,69 punten.