economie

ING straalt op Damrak na kwartaalupdate

Door ANP - 10 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – ING was dinsdag in de ochtendsessie de grote winnaar onder de hoofdfondsen op het Damrak, dankzij positief ontvangen kwartaalcijfers. Sowieso was het een goede dag voor de 25 AEX-fondsen, waarvan geen enkele waarde verloor. Ook elders in Europa kleurden de beursgraadmeters groen.

De AEX-index stond omstreeks 11.35 uur 1,7 procent hoger op 438,92 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 647,23 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stonden 0,9 tot 1 procent in de plus.

ING voerde de AEX aan met een winst van 4 procent. De bank zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna 30 procent dalen, naar 1,3 miljard euro. Ondanks die stevige afname overtrof ING de verwachtingen van analisten.

Air France-KLM

Andere grote winnaars in de hoofdgraadmeter waren Gemalto, Unilever, NN, Aegon en KPN, die circa 2 procent wonnen. AkzoNobel en Randstad boekten de kleinste winst met plussen van 0,5 procent. Het aandeel TNT bewoog niet.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won in de MidKap 2,9 procent na de publicatie van de vervoerscijfers over april. Concurrent Turkish Airlines verloor in Istanbul ruim 1 procent na zijn kwartaalupdate, waarin het aangaf dat de vrees voor terrorisme de afgelopen maanden voor verlies zorgde. Dat probleem speelde ook bij easyJet, dat dinsdag desondanks een hoger dividend aankondigde en 2 procent aan beurswaarde won.

Nokia

Credit Suisse won in Zürich bijna 6 procent, hoewel de bank over de eerste drie maanden van het jaar een verlies in de boeken zette. De min viel echter lager uit dan waar rekening mee werd gehouden.

Nokia werd door beleggers in Helsinki bijna 3 procent lager gezet. De voormalige mobieltjesmaker, die het tegenwoordig moet hebben van netwerkapparatuur, had last van teruglopende investeringen van telecomaanbieders in hun mobiele netwerken.

Euro

De Duitse staalreus ThyssenKrupp (min 5 procent) zag zijn beurswaarde in Frankfurt verder dalen, nadat het bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar had verlaagd.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 43,71 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent duurder op 44,19 dollar. De euro werd voor 1,1385 dollar verhandeld, tegen 1,1395 dollar bij het Europese slot op maandag.