economie

ING vooruit in hogere AEX

Door ANP - 10 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. Het aandeel ING was in de hoofdindex flink in trek, na positief ontvangen kwartaalcijfers. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis werd juist teruggezet na een tussentijds handelsbericht.

De AEX-index eindigde 1,1 procent hoger op 436,27 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 644,90 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen eveneens omhoog en eindigden tussen de 0,4 tot 0,7 procent in de plus.

ING won 2,7 procent en stond samen met staalconcern ArcelorMittal bovenin de AEX. De bank zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna 30 procent dalen, naar 1,3 miljard euro. Ondanks die stevige afname overtrof ING de verwachtingen van analisten.

Air France-KLM

Boskalis kwam tijdens de beurshandel met het bericht naar buiten dat het zijn omzet in het eerste kwartaal door de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden sterk heeft zien dalen. Het bedrijf verwacht voorlopig geen aanmerkelijke verbeteringen. Het aandeel zakte 1,2 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won in de MidKap 2,3 procent na de publicatie van de vervoerscijfers over april. Concurrent Turkish Airlines verloor in Istanbul 1 procent na zijn kwartaalupdate, waarin het aangaf dat de vrees voor terrorisme de afgelopen maanden voor verlies zorgde. Dat probleem speelde ook bij easyJet, dat dinsdag desondanks een hoger dividend aankondigde en 2,7 procent aan beurswaarde won.

Credit Suisse won in Zürich 5,1 procent, hoewel de bank over de eerste drie maanden van het jaar een verlies in de boeken zette. De min viel echter lager uit dan waar rekening mee werd gehouden.

Olie

Nokia werd door beleggers in Helsinki ruim 7 procent lager gezet. De voormalige mobieltjesmaker, die het tegenwoordig moet hebben van netwerkapparatuur, had last van teruglopende investeringen van telecomaanbieders in hun mobiele netwerken. De Duitse staalreus ThyssenKrupp verlaagde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Het aandeel steeg desondanks in Frankfurt 0,5 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 44,53 dollar per vat. Brent werd 3,8 procent duurder op 45,29 dollar. De euro werd voor 1,1383 dollar verhandeld, tegen 1,1395 dollar bij het Europese slot op maandag.