economie

Japanse premier waarschuwt voor crisis

Door ANP - 27 mei 2016

ISE-SHIMA (ANP) – Volgens de Japanse premier Shinzo Abe ligt opnieuw een wereldwijde economische crisis op de loer. Dat zei de Japanner vrijdag na afloop van het overleg tussen de zeven grootste industrielanden, de G7, in Japan. Volgens Abe zijn er parallellen te trekken met de crisis die in 2008 volgde op het faillissement van Lehman Brothers.

Abe doelde onder meer op de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Volgens hem blijft de groei achter bij de potentie terwijl de risico’s aanhouden, onder meer door een vertraagde groei in opkomende economieën. Abe benadrukte de noodzaak van beleidsreacties. Die moeten klaarliggen, mochten ze eventueel nodig zijn.

De waarschuwing van Abe werd niet opgenomen in de slotverklaring van het G7-overleg. Daarin werd ‘slechts’ gesteld dat de landen de veerkracht van de economieën hebben versterkt waarmee een nieuwe crisis moet worden voorkomen.