economie

Klein verlies voor AEX

Door ANP - 04 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX stond woensdag licht lager, na flinke verliezen een dag eerder. Beursplein 5 verwerkte een flink aantal bedrijfsresultaten, van onder meer oliegigant Shell en luchtvaartconcern Air France-KLM. De andere Europese graadmeters toonden een overwegend licht hoger beeld.

De hoofdindex in Amsterdam stond omstreeks 09.45 uur 0,1 procent lager op 432,79 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 647,77 punten. De beurs in Londen verloor 0,2 procent, Parijs en Frankfurt stegen 0,2 procent.

Zwaargewicht Shell verloor 0,4 procent. De olie- en gasgigant zag zijn winst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, maar ook aan een zwakkere gang van zaken in de raffinagemarkt. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

Air France-KLM

Air France-KLM heeft de resultaten in de afgelopen maanden verder verbeterd, maar schreef nog wel rode cijfers. Het luchtvaartconcern behaalde een omzet van 5,6 miljard euro, de inkomsten van de cateringtak Servair, die in de etalage staat, niet meegerekend. Het aandeel verloor 4,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen ging ook beursintermediair Flow Traders flink onderuit, na een eerstekwartaalbericht. Het bedrijf zag de winst in het eerste kwartaal afnemen. Ook de omzet ging stevig onderuit. Het aandeel speelde 5 procent kwijt. Bij de kleinere bedrijven zakte Brunel 5,7 procent. De detacheerder had wederom weer flink last van de malaise in de olie- en gassector.

Een opvallende daler op het Damrak was Value8, met een min van ruim 8 procent. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij staat onder druk door een publicatie waarin vraagtekens worden gesteld bij haar boekhouding. De handel in Fagron werd, zowel de notering in Brussel als Amsterdam, opgeschort. De toeleverancier aan apotheken heeft later op de dag een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar beslist wordt over een kapitaalverhoging.

Euro

In Parijs was Société Générale met een winst van 3,7 procent een opvallende winnaar. De bank realiseerde een stevige winstgroei, geholpen door goede resultaten bij zijn consumententak. Bij de minder draaiende zakenbank gaat SocGen sterker besparen. Adidas won in Frankfurt 0,7 procent, na een handelsbericht en de bekendmaking dat de golftak in de etalage staat.

Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 43,96 dollar per vat. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 45,18 dollar per vat. De euro werd voor 1,1497 dollar verhandeld, tegen 1,1516 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.