economie

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Door ANP - 26 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam noteerde donderdag in de middaghandel een kleine winst. Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) was een negatieve uitschieter in de AEX-index, terwijl staalconcern ArcelorMittal een sterke koerssprong liet optekenen.

De AEX stond omstreeks 15.45 uur 0,3 procent hoger op 448,40 punten. De MidKap was nagenoeg onveranderd op 665,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

NN zag zijn beurswaarde met 5,7 procent dalen na de publicatie van kwartaalcijfers. Het voormalige dochterbedrijf van ING behaalde vorig kwartaal een fors lagere nettowinst, maar greep zijn sterke kapitaalpositie aan voor de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van een half miljard euro.

ArcelorMittal klom 8,5 procent. De Europese Commissie gaat haar onderzoek naar het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Europese markt mogelijk uitbreiden. Andere staalfabrikanten zaten ook in de lift. Zo won ThyssenKrupp in Frankfurt 4 procent en Salzgitter ging 4 procent omhoog.

Mijnbouwbedrijven

De mijnbouwbedrijven boekten ook plussen. Zo noteerden Anglo American, Rio Tinto, BHP Billiton en Glencore in Londen koerswinsten tot 3,6 procent.

In Madrid leverde Banco Popular ruim 23 procent aan beurswaarde in, nadat de bank bekendmaakte een grote afschrijving te moeten doen op zijn vastgoedportfolio. Het financiële concern ziet zich genoodzaakt 2,5 miljard euro aan aandelen te verkopen om de balans op orde te krijgen. De Spaanse branchegenoten BBVA en Banco Santander daalden tot 2,2 procent.

Beleggers in Amsterdam wisten de kwartaalcijfers van de Israëlische investeerder Kardan te waarderen. Het aandeel koerste bijna 9 procent hoger.

Krantenuitgever

In Londen leverde krantenuitgever Daily Mail & General Trust meer dan 12 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. Het bedrijf houdt last van dalende advertentie-inkomsten.

Brentolie stond vlak op 49,75 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 49,69 dollar.

De euro was 1,1201 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.