economie

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP - 26 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in de vroege handel op een kleine winst. Daarmee werd de positieve lijn van de twee voorgaande dagen, waarin de graadmeters sterk stegen, voorzichtig doorgezet.

De Amsterdamse AEX-index stond na ruim een halfuur 0,1 procent in de plus op 447,74 punten. De MidKap steeg eveneens 0,1 procent, naar 666,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 tot 0,2 procent.

In de AEX was verzekeraar NN Group een van de blikvangers, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Het voormalige dochterbedrijf van ING zag zijn nettowinst vorig kwartaal stevig dalen, maar greep zijn sterke kapitaalpositie aan voor de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van een half miljard euro. Na een flinke openingswinst zakte het aandeel bijna 1 procent in de min.

Onderaan

Ook andere financiële fondsen gingen omlaag. ABN Amro en ING stonden met NN onderaan de AEX, met minnen van 0,5 en 0,7 procent.

Shell zette de opmars van woensdag door, ditmaal met een plus van 1 procent. Het aandeel werd mede vooruitgeholpen door de verdere stijging van de olieprijs, waarbij Brent voor het eerst sinds eind vorig jaar duurder werd dan 50 dollar per vat. Rond 09.30 uur noteerde Brent 0,5 procent in de plus op exact 50 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ook met 0,5 procent, naar 49,80 dollar.

Staalbedrijven

Ook staalbedrijven waren in trek aan het Damrak. ArcelorMittal voerde de AEX aan met een winst van 4,5 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam (plus 0,9 procent) was de sterkste stijger in de MidKap. Bodemonderzoeker Fugro, een bedrijf dat sterk gelieerd is aan de olie-industrie, steeg ook bijna 1 procent bij de middelgrote bedrijven.

Bij de kleinere bedrijven kreeg metaalspecialist AMG er 2,6 procent bij, na de melding van een miljoenenopdracht voor dochterbedrijf Titanium Alloys and Coatings.

Uitgevers

In Londen leverde krantenuitgever Daily Mail & General Trust 9 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. Het bedrijf houdt last van dalende advertentie-inkomsten.

De euro was donderdagochtend 1,1170 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.