economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 23 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten gingen maandag licht omhoog. Beleggers hopen deze week uit publieke optredens van een aantal bestuurders van de Federal Reserve meer informatie te kunnen filteren over het monetaire beleid van de koepel van centrale banken op de korte termijn.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, stond tijdens de middaghandel 0,2 procent in de plus op 17.529 punten. De bredere S&P 500 stond nagenoeg vlak op 2053 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omhoog naar 4781 punten.

Uit de vorige week gepubliceerde notulen van de jongste Fed-vergadering kon worden opgemaakt dat een renteverhoging in de Verenigde Staten dichterbij is dan veel economen dachten. Twee Fed-bestuurders waarschuwden maandag voor mogelijke inflatiedruk, wat eveneens gezien kan worden als een hint op een spoedige rentestap.

Hoofdfondsen

Bij de hoofdfondsen ging Apple aan kop. De producent van onder meer smartphones en computers kreeg er 1,7 procent bij en nam daarmee ook de Nasdaq op sleeptouw. Chemieconcern DuPont volgde met een plus van 1,5 procent, machinebouwer Caterpillar kreeg er 1,2 procent bij.

Microsoft stond met een verlies van 0,9 procent onderaan de Dow, samen met telefonieconcern Verizon. Creditcardmaatschappij Visa verloor 0,6 procent.

Overnamebod

Buiten de hoofdindex won Monsanto 5,4 procent. Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer bevestigde dat het er 62 miljard dollar voor over heeft om de Amerikaanse zadenhandelaar en producent van landbouwchemicaliën in te lijven. Op een overnamebod werd al langer gespeculeerd.

Kunstmestfabrikant CF Industries ziet af van een gedeeltelijke overname van zijn in Amsterdam genoteerde branchegenoot OCI. Na een aanscherping van Amerikaanse belastingwetten zien de partijen geen voordelen meer in de deal, waarmee 8 miljard dollar was gemoeid. Beleggers zetten het aandeel 6,5 procent hoger.