economie

KLM breidt busaanbod uit naar het zuiden

Door ANP - 25 mei 2016

AMSTELVEEN (ANP) – KLM breidt zijn vorig jaar geïntroduceerde busdienst uit naar Eindhoven en Maastricht. Passagiers uit die steden kunnen vanaf 9 juni gratis meerijden van en naar Schiphol als zij een vliegticket boeken bij de luchtvaartmaatschappij.

De KLM-bus rijdt straks twee keer per dag op en neer tussen Maastricht en Schiphol, met een tussenstop in Eindhoven. Reizigers die er gebruik van willen maken, moeten wel een ticket boeken met Maastricht of Eindhoven als vertrek- of eindpunt.

Vorig jaar opende KLM al zo’n busverbinding met Arnhem en Nijmegen. Dat bleek een succes, meldde de luchtvaartmaatschappij woensdag. Volgens topman Pieter Elbers past de uitbreiding in de plannen van KLM om zich ook op de Nederlandse markt nadrukkelijker te profileren.

Marktaandeel

Reizigers in de grensstreek kunnen de laatste jaren uit een steeds ruimer vluchtaanbod kiezen op luchthavens als Weeze en Düsseldorf. Daardoor is het marktaandeel van KLM met name in die provincies flink weggezakt.

Daarnaast verwacht het bedrijf dat buitenlandse reizigers die Eindhoven of Maastricht willen bezoeken, van de busdienst gebruik zullen gaan maken. De Limburgse hoofdstad was in 2008 de laatste binnenlandse vliegbestemming die werd geschrapt, omdat zulke korte vluchten niet meer rendabel waren.

Slecht bereikbaar

KLM bood overigens al in de jaren twintig van de vorige eeuw busvervoer aan van en naar Schiphol, omdat de luchthaven in die tijd slecht bereikbaar was met openbaar vervoer. Na de opening van de huidige spoorlijn naar Schiphol, eind jaren zeventig, raakte die busdienst geleidelijk uit de tijd.