economie

Koerswinsten op beurzen Europa

Door ANP - 20 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurshandel verliep vrijdag in een goede stemming, na de flinke verliezen op donderdag. De vrees voor een spoedige renteverhoging in de Verenigde Staten verdween wat naar de achtergrond.

De Amsterdamse AEX-index stond halverwege de middaghandel 1,3 procent hoger op 433,74 punten. De MidKap kreeg er ook 1,3 procent bij en stond op 646,03 punten. De aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 1,1 tot 1,7 procent.

Informatieleverancier Wolters Kluwer was met een plus van ruim 2 procent de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Ook chipmachinefabrikant ASML deed goede zaken met een winst van 1,8 procent. Er waren op ABN AMRO na (min 1,3 procent) geen verliezers in de AEX te vinden.

TomTom

In de MidKap was TomTom met een winst van 5 procent de sterkste stijger. Roestvrijstaalbedrijf Aperam boekte een winst van 2,7 procent en biotechnoloog Galapagos won ruim 4 procent. Air France-KLM bungelde onderaan met een verlies van 2,2 procent.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak viel Value8 op. De investeringsmaatschappij, die aankondigde haar belang in IEX Group te hebben vergroot tot 56 procent, verloor ruim 8 procent. IEX daalde meer dan 5 procent.

Richemont

Luxegoederenverkoper Richemont leverde 5,6 procent in op de beurs in Zürich. De maker van onder meer Cartier-sieraden en dure horloges worstelt met de sterke Zwitserse frank en gaf aan nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien.

De prijs van een vat Amerikaans olie steeg vrijdag met 0,1 procent tot 48,20 dollar. Brent ging 0,2 procent omlaag naar 48,73 dollar per vat. De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1230 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op donderdag.