economie

Kroes: wetgever loopt achter

Door ANP - 07 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – ,,De wetgever loopt per definitie achter bij technologische ontwikkelingen.” Dat zegt Neelie Kroes zaterdag in De Telegraaf. Ze noemt het daarom logisch dat de omstreden taxidienst Uber, waar ze adviseur van wordt, met de rechter te maken heeft gekregen.

Het bedrijf bestormde de markt zonder met de wetgever in overleg te gaan over het aanpassen van de taxiwetten. En dat was niet zo handig, meent Kroes. ,,Daar hebben ze soms geen geduld voor gehad. (..) De top van Uber ziet in dat het begintijdperk toen ze als een soort cowboys probeerden alles in beweging te krijgen, voorbij is.”

Volgens haar duurde het vrij lang voordat beleidsmakers door hadden dat de diensten van Uber positieve effecten hadden zoals terugdringen van milieuvervuiling en vermindering van parkeerproblematiek.

Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van Uber. De voormalig minister en eurocommissaris gaat het taxibedrijf adviseren over zaken als regelgeving en mededinging.