economie

Kwartaalcijfers dicteren beurshandel

Door ANP - 11 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het koersverloop op de Europese aandelenmarkten werd woensdagochtend grotendeels gedicteerd door een forse hoeveelheid kwartaalresultaten uit het bedrijfsleven. In Amsterdam, waar de AEX slechts twee stijgers kende, moesten met name ABN AMRO, Altice en SBM Offshore het ontgelden.

De AEX stond tegen het eind van de ochtend 0,7 procent in de min op 433,12 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 641,92 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,2 tot 0,9 procent lager.

ABN AMRO verloor 2,7 procent. De bank zag de winst afgelopen kwartaal met ruim een tiende terugvallen, vooral door wettelijke heffingen als de bankenbelasting. Verzekeraar Aegon, die donderdag met cijfers komt, moest 1,8 procent terug.

Wolters Kluwer

Altice zakte 3,5 procent. Het kabelbedrijf had last van krimp in zijn belangrijkste markt Frankrijk en boekte daardoor zowel een lagere omzet als een lager resultaat. In andere landen presteerde het concern juist wat beter. Ook SBM Offshore leverde in na een handelsbericht. De toeleverancier aan de olie-industrie daalde 1,2 procent.

Wolters Kluwer was een van de twee stijgers in de AEX met een winst van 1,6 procent. De informatieleverancier werd beloond voor onder meer de hoger dan verwachte autonome omzetgroei. De sterkste stijger was ArcelorMittal, dat 2,5 procent won. De afgelopen weken leed het staalconcern veelvuldig stevige koersverliezen.

Parijs

Heijmans steeg bij de kleine fondsen 2,3 procent. Het bouwbedrijf zag in het eerste kwartaal de opbrengsten licht groeien, door onder meer hogere omzetten in de segmenten Wonen en bij de Duitse infra-activiteiten.

In Parijs ging reclamebedrijf JCDecaux bijna 8 procent onderuit. Teleurstellende vooruitzichten voor het tweede kwartaal noopte meerdere investeringsbanken ertoe hun ramingen voor het bedrijf naar beneden bij te stellen. In Frankfurt koerste Deutsche Post 1,7 procent hoger. De post- en pakketbezorger zag zijn bedrijfsresultaat flink verbeteren. Energiebedrijf E.ON leverde 4,4 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte na een sterke stijging een dag eerder met 0,9 procent naar 44,27 dollar. Brent daalde 0,2 tot 45,34 dollar. De euro werd voor 1,1394 dollar verhandeld, tegen 1,1383 dollar bij het Europese slot dinsdag.