economie

Lichte stijging gebruik groene energie

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Energie kwam vorig jaar in Nederland in iets grotere mate uit hernieuwbare bronnen dan een jaar eerder. In 2015 kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit andere bronnen dan fossiele brandstoffen, tegenover 5,5 procent een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Het totale energieverbruik in Nederland steeg vorig jaar met 2 procent. Het verbruik van groene energie steeg met 7 procent. De meeste groene energie komt nog altijd uit verbranding, vergisting of vergassing van biomassa.

Zon-, aard- en vooral windenergie zijn wel met een opmars bezig. Het energieverbruik uit deze bronnen steeg met gemiddeld 21 procent. Het verbruik van energie uit biomassa steeg slechts met 2 procent, maar is met ongeveer 80 petajoule nog wel veel groter dan nummer twee windenergie (ongeveer 25 petajoule).

In een reactie gaf minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan dat het effect van het energieakkoord steeds meer zichtbaar wordt. Afgesproken is dat in 2020 minstens 14 procent en in 2023 minstens 16 procent van de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen moet komen.

,,Ik sta voor het halen van de doelen van het energieakkoord en zal daarvoor blijven doen wat nodig is”, zo gaf Kamp aan. Volgens hem hebben alle betrokken partijen, van milieuorganisaties tot energieleveranciers vorige week nog eens het vertrouwen uitgesproken dat de doelen gehaald zullen worden.