economie

Miljardenbod op zadenproducent Monsanto

Door ANP - 19 mei 2016

LEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) – Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer heeft een ongevraagd overnamebod gedaan op de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto. Dat maakte Monsanto, dat een marktwaarde heeft van 42 miljard dollar, donderdag bekend.

De financiële details van het bod werden niet verstrekt. Eerder al stelden ingewijden dat de twee bedrijven gesprekken voerden over een samengaan. Een overname zou leiden tot ’s werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden. Bayer heeft nog niet gereageerd.

Het bestuur van Monsanto en adviseurs bestuderen de aanbieding, zo gaven ze aan, en benadrukten dat het niet zeker is dat er uiteindelijk een deal zal worden bereikt. Vorig jaar liepen gesprekken over een miljardenovername door Monsanto van de Zwitserse branchegenoot Syngenta op niks uit.

Er vindt momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. Zo gaan de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Dat fusiebedrijf houdt zich ook bezig met landbouwproducten, zoals gewasbeschermingsmiddelen. Verder wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.