economie

Mooie winsten voor beurzen New York

Door ANP - 16 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stonden maandag flink in de plus. De handel kreeg steun van de hogere olieprijzen en overnamenieuws. Apple stond in de schijnwerpers, omdat de steenrijke belegger Warren Buffett een belang heeft genomen in het technologieconcern.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,9 procent hoger op 17.698 punten. De brede S&P 500 klom 0,9 procent tot 2065 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 4771 punten.

De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in zes maanden. Analisten van zakenbank Goldman Sachs schreven in een rapport dat de oliemarkt niet langer verzadigd is, wat de prijzen steunde. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 47,53 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 48,93 dollar per vat.

Apple

Olieconcern ExxonMobil won 1 procent en Chevron klom 1,5 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes boekten winsten tot 3,4 procent. Boorplatformverhuurder Transocean ging 4,2 procent vooruit.

Voorbeurs bleek dat Buffett via zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway in maart bijna 10 miljoen aandelen Apple heeft gekocht. Het belang was eind maart iets meer dan 1 miljard dollar waard. Het aandeel Apple kreeg 3,5 procent aan waarde bij.

Euro

Aan het overnamefront werd bekend dat farmaceut Pfizer zo’n 5,2 miljard dollar neertelt voor branchegenoot Anacor Pharmaceuticals. Anacor sprong ruim 55 procent omhoog. Olie- en gasconcern Range Resources koopt voor 4,4 miljard dollar schaliegasproducent Memorial Resource Development (plus 6,5 procent).

Daarnaast heeft Gannett, eigenaar van onder meer USA Today, zijn ongevraagde overnamebod op het concurrerende krantenconcern Tribune Publishing verhoogd, naar 15 dollar per aandeel. Eerder werd 12,25 dollar per aandeel geboden voor de eigenaar van titels als Los Angeles Times en Chicago Tribune. Tribune koerste 23,3 procent hoger.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.