economie

Nederlandse economie blijft gestaag groeien

Door ANP - 13 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is daarmee voor het achtste kwartaal op rij dat de economie groeit.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vrijdag bekendmaakte, werd de groei breed gedragen. Zowel consumptie, investeringen en export leverden een positieve bijdrage.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent, vooral gestuwd door meer investeringen en hogere export. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van 0,7 procentpunt.

Volgens CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen lijkt de rust na enkele turbulente jaren enigszins weergekeerd. ,,Het negatieve effect van de gaswinning zegt niets over de kracht van de economie” zo zei hij. ,,Dat is een kwestie van een kraantje open- en dichtdraaien.”

Consumenten gaven in de eerste maanden van het jaar weer meer geld uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Ook werd vaker de portemonnee getrokken voor elektrische apparaten, voedingsmiddelen en de inrichting van de woning. Bedrijven gaven juist meer uit aan vrachtwagens, oplegger’s en andere vervoersmiddelen. Ook de investeringen in computers en software vielen hoger uit dan een jaar eerder. Dit is volgens het CBS in lijn met het stijgende ondernemersvertrouwen.

Ook buitenlanders in Nederland gaven meer geld uit dan een jaar eerder. Volgens het CBS komt dit mogelijk doordat Pasen dit jaar in maart viel.