economie

Nieuw leven voor bauxietindustrie Suriname

Door ANP - 11 mei 2016

PARAMARIBO (ANP) – Ruim een jaar na het vertrek van de Amerikaanse multinational Alcoa, heeft de Surinaamse regering een nieuwe partner gevonden die het Surinaamse bauxiet wil winnen en verwerken. Het is het in Monaco gevestigde bedrijf Monaco Resources dat 400 miljoen Amerikaanse dollars (350 miljoen euro) zal investeren om de industrie weer op gang te brengen.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen maakte de nieuwe samenwerking dinsdag bekend. De verwachting is dat het nieuwe bauxietbedrijf in de eerste fase werk biedt aan vierhonderd mensen. Bij een volledige productie na ongeveer drie jaar zal er werk voor 1500 mensen zijn. Het vertrek van Alcoa eind vorig jaar leidde tot een verlies van ongeveer 2000 banen.

In tegenstelling tot de overeenkomst met Alcoa, waar de regering alleen royalty’s en belastingen inde, zal de regering nu partner worden in de nieuwe onderneming. De inbreng van de regering bestaat uit de fabrieken en andere bedrijfsmiddelen. Daarvoor is het wel nodig dat Alcoa bereid is deze middelen over te dragen aan Suriname. De onderhandelingen hierover zullen binnenkort beginnen, aldus Dodson. Hij is optimistisch gestemd over de bereidheid van Alcoa mee te werken.

De aankondiging van een doorstart van de bauxietindustrie is een lichtpuntje voor Suriname. Het land verkeert in een zware financiële crisis, onder andere als gevolg van lage prijzen voor olie en goud. Ook de wereldmarktprijs van bauxiet is laag. Toch denkt algemeen directeur Axel Fisher van Monaco Resources winstgevend te kunnen werken in Suriname. Een strakke kostenbeheersing moet daar voor zorgen, aldus Fisher tijdens een persconferentie in Paramaribo.