economie

Nikkei hoger in wisselend Azië

Door ANP - 12 mei 2016

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is donderdag licht hoger gesloten, terwijl elders in het Verre Oosten de aandelenmarkten een negatief beeld lieten zien. De geplaagde airbagfabrikant Takata was een opvallende stijger op de Japanse beurs nadat het bedrijf aangaf dit boekjaar op winst te rekenen.

De Nikkei-index eindigde 0,4 procent hoger op 16.646,34 punten. Takata sprong 12,7 procent omhoog. Afgelopen jaar leed het bedrijf een zwaar verlies vanwege de problemen met zijn airbags waardoor vele miljoenen auto’s wereldwijd moesten worden teruggeroepen, maar voor dit lopende jaar wordt weer op winst gerekend.

Toyota Motor zakte 1,4 procent. Het autoconcern denkt dat dit jaar zijn winst voor het eerst in vijf jaar zal dalen, vooral door tegenwind van de sterkere Japanse yen. Afgelopen jaren werden juist recordwinsten geboekt door de grootste autofabrikant ter wereld, omdat de yen toen een stuk zwakker was.

Andere verliezers

Andere opvallende verliezers in Tokio waren bandenfabrikant Bridgestone (min 6,1 procent) en elektronicabedrijf Casio (min 12 procent), onder druk van tegenvallende cijfers en vooruitzichten.

De beurs in Hongkong noteerde 0,4 procent lager, net als de beurs in Shanghai. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,2 procent.