economie

Nikkei kleurt weer donkerrood

Door ANP - 02 mei 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Tokio is maandag opnieuw met een fors verlies gesloten. Beleggers worstelen nog altijd met het besluit van de Japanse centrale bank om voorlopig geen extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Hierdoor werd de yen fors duurder. De munt steeg maandag naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in achttien maanden.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een verlies van 3,1 procent op 16.147,38 punten. Daarmee gaf de graadmeter een vervolg aan de stevige min op donderdag. Vrijdag was de beurs dicht. Vooral bedrijven die zwaar leunen op de export kregen het voor de kiezen. Zo verloor automaker Honda 4 procent, net zoals machinemaker Komatsu. Apple-toeleveranciers Murata Manufacturing (min 13 procent) en TDK (min 9 procent) gingen onderuit na tegenvallende cijfers.

Elders in het Verre Oosten leverden de graadmeters ook in. De Koreaanse Kospi-index zakte 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent. In China waren de beurzen maandag gesloten. De beurs in Japan is vanaf dinsdag drie dagen dicht.