economie

NN in de schijnwerpers op Damrak

Door ANP - 26 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs opent donderdag naar verwachting min of meer vlak, na de stevige winsten van de afgelopen dagen. NN (Nationale-Nederlanden) weet op Beursplein 5 de aandacht op zich gericht nadat het voorbeurs de boeken opende.

De verzekeraar zag in het eerste kwart van 2016 de winst bijna de helft lager uitvallen dan een jaar eerder. NN gaf aan veel last te hebben gehad van de onrust op de financiële markten. Wel presenteerde het concern een sterke kapitaalpositie en gaf het aan het komende jaar 500 miljoen euro aandelen in te kopen.

Ook de stijgende olieprijzen zullen het sentiment beïnvloeden. De prijs van Brent, maatgevend voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, kwam voorbeurs voor het eerst sinds november vorig jaar hoger uit dan 50 dollar per vat. Brent was met 50,10 dollar bijna 1 procent duurder dan een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie ging met 0,7 procent omhoog, naar 49,90 dollar per vat.

RoodMicrotec

Mogelijk beweegt de koers van toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec op de samenwerkingsovereenkomst die het sloot met halfgeleiderfabrikant Cascoda.

AMG Titanium Alloys and Coatings, een dochter van AMG, tekende een leveringscontract met een waarde van meer dan 40 miljoen dollar met MTU Aero Engines. De AMG-dochter gaat voor een motortype van Pratt & Whitney zogenoemde titaanaluminiden leveren.

Slotstanden woensdag

De AEX-index in Amsterdam ging woensdag met een stevige winst de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 447,22 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 665,77 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,5 procent.

De euro was voorbeurs 1,1180 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.