economie

NN sterkste daler in vlakke AEX

Door ANP - 26 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) was donderdag de sterkste daler onder de hoofdfondsen onder het Damrak, ondanks de aankondiging van een omvangrijk aandeleninkoopprogramma. De AEX-index zelf noteerde in een tamme sessie vlak. Ook elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis.

De Amsterdamse AEX-index stond aan het einde van de ochtend nagenoeg onveranderd op 447,43 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 666,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 tot 0,3 procent.

NN zag zijn beurswaarde ruim 5 procent dalen na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Het voormalige dochterbedrijf van ING zag zijn nettowinst vorig kwartaal stevig dalen, maar greep zijn sterke kapitaalpositie aan voor de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van een half miljard euro.

Sterkste stijger

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 7,5 procent.

Opvallend waren de minnen bij banken als ABN AMRO (min 1,1 procent) en ING (min 0,9 procent). Ook elders in Europa leverden financiële concerns in. In Frankfurt schaarden Commerzbank en Deutsche bank zich met minnen van bijna 1 procent onder de grootste verliezers. In Parijs gold hetzelfde voor Société Générale en Crédit Agicole.

Banco Popular

In Madrid leverde Banco Popular 20 procent aan beurswaarde in, nadat de bank bekendmaakte een grote afschrijving te moeten doen op zijn vastgoedportfolio. Het financiële concern ziet zich genoodzaakt 2,5 miljard euro aan aandelen te verkopen om de balans op orde te krijgen.

Beleggers in Amsterdam wisten de kwartaalcijfers van de Israëlische investeerder Kardan te waarderen. Het aandeel koerste 2 procent hoger.

Uitgevers

In Londen leverde krantenuitgever Daily Mail & General Trust 9,5 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. Het bedrijf houdt last van dalende advertentie-inkomsten.

De euro was 1,1180 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen zette de opmars voort waarbij Brent voor het eerst sinds eind vorig jaar duurder werd dan 50 dollar per vat. Rond 11.30 uur noteerde Brent 0,5 procent in de plus op 50,03 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ook met 0,5 procent, naar 49,82 dollar.