economie

Ook ABN AMRO voelt heffingen

Door ANP - 11 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO heeft de nettowinst in het eerste kwartaal met 13 procent zien terugvallen tot 475 miljoen euro euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam vooral door wettelijke heffingen als de bankenbelasting, die het resultaat met 98 miljoen euro drukten.

Dinsdag liet ING al weten dat de kosten rondom regelgeving stevig waren opgelopen en het resultaat drukte. Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO sprak woensdag in zijn kwartaalbericht van een ,,uitdagende start” van 2016 door de onrust op de financiële markten. Het financiële concern had last van de zorgen over de Chinese economie, de lagere olieprijzen en de verdere verlaging van de rente.

Daartegenover stond wel dat ABN AMRO, geholpen door het herstel van de Nederlandse economie, nagenoeg geen voorzieningen voor slechte leningen meer hoefde te treffen. Zalm zegt nog te zoeken naar aanvullende manieren om kosten te besparen. Daarover verwacht hij in de tweede helft van dit jaar meer bekend te kunnen maken.