economie

Oppositie wil opheldering gasafspraak

Door ANP - 13 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering over afspraken die Shell en Exxon in 2005 zouden hebben gemaakt met Economische Zaken over de winning van gas in Groningen. Den Haag zou daardoor een hoger productieplafond hebben ingesteld dan het kabinet zelf wilde.

Minister Kamp zei vrijdagmiddag opnieuw de afspraken niet te kennen en zich nooit belemmerd te hebben gevoeld in het nemen van zijn besluiten. Als er iets moet worden uitgezocht, wil hij dat wel doen.

GroenLinks vindt dat het vertrouwen van Groningers ,,keer op keer een klap” krijgt en dat Kamp ,,scherp afstand” moet nemen van dergelijke afspraken. De ChristenUnie noemt het akkefietje ,,weer een bevestiging dat financiële belangen steeds leidend zijn geweest bij de winning van gas.” De afhankelijkheid van Gronings gas moet verder worden losgelaten.

Bananenkoninkrijk

Voor het CDA is ,,de maat vol”: ,,Als dit waar is moeten de afspraken van tafel.” De SP moppert dat ,,het steeds gekker wordt. De multinational heeft het bananenkoninkrijk in zijn zak”

Door de afspraken zou het productieplafond 425 miljard kuub zijn geworden in plaats van 375 kuub gas tussen 2006 en 2015. De afspraken lopen niet alleen tot 2015, maar hebben ook betrekking op de jaren daarna totdat het veld uitgeput raakt, blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. ,,Er is overeenstemming over een lange termijn productiefilosofie voor Groningen. Die gaat ervan uit dat Groningen op het voor de komende tien jaar vastgestelde niveau zal produceren, tot het moment waarop (na 2020) het veld op natuurlijk wijze in decline (vermindering) zal komen”, schreef de directeur-generaal van het ministerie toentertijd over het akkoord.

Memo

In 2010 schrijft een ambtenaar in een memo dat de Kamer ,,niet is geïnformeerd over de productie op de lange termijn”. En dat terwijl er in 2005 dus al een afspraak is gemaakt ,,over de gehele resterende productie van het Groningen-veld vanaf 2006”, staat in het memo. ,,Deze afspraak beperkt de beleidsruimte van de minister.”