economie

Oracle vangt weer bot in zaak tegen Google

Door ANP - 27 mei 2016

SAN FRANCISCO (ANP) – De Amerikaanse internetgigant Google hoeft softwareconcern Oracle niet te betalen voor het gebruik van technologie waarop auteursrecht rust. Dat heeft een jury voor de rechtbank in San Francisco bepaald in een zaak die zich al zes jaar voortsleept.

Oracle had miljarden dollars geëist van Google omdat het bij de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Android gebruik heeft gemaakt van de programmeertaal Java. Die is ontwikkeld door Sun Microsystems, een bedrijf dat in 2010 door Oracle werd overgenomen.

De rekening had stevig in de papieren kunnen lopen. Circa 80 procent van de smartphones wereldwijd is uitgerust met Android. Maar de jury oordeelde dat Google geen regels heeft overtreden. Oracle, dat in 2012 ook al bot ving toen het Google voor de rechter had gedaagd wegens illegaal gebruik van gepatenteerde technologie, gaat in hoger beroep.