economie

Philips Lighting naar de beurs in Amsterdam

Door ANP - 03 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Philips brengt zijn verzelfstandigde lichtdivisie, Lighting, naar de beurs in Amsterdam. Dat maakte het elektronicabedrijf dinsdag bekend.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Daarbij wordt minstens een kwart van de aandelen aangeboden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro. De operationele winst kwam daarbij uit op 331 miljoen euro. Het bedrijf blijft onder de leiding staan van zijn huidige topman, Eric Rondolat. De producten houden het Philips-logo.

Transformatie

Philips-topman Frans van Houten spreekt van een ,,historisch” besluit voor het concern, dat in 1891 begon met de productie van gloeilampen. De beursgang van Lighting zal in zijn ogen de positie versterken die het bedrijf heeft op het gebied van moderne verlichting.

De afgelopen jaren heeft de lichtdivisie een transformatie ondergaan, door de overgang van conventionele lampen naar led-verlichting. Vorig kwartaal zorgde de aanhoudende krimp op het gebied van traditionele lampen nog voor een lichte daling van de totale verkopen van Lighting. In de loop van dit jaar moeten de totale verkopen weer gaan aantrekken, verwacht Philips.

Dividend

Philips Lighting verwacht aandeelhouders een jaarlijks dividend te kunnen bieden van 40 tot 50 procent van de nettowinst. De eerste uitbetaling vindt naar verwachting plaats in 2017 en wordt gebaseerd op de prestaties van 2016.

Van Houten en de financieel directeur van Philips, Abhijit Bhattacharya worden commissaris bij Lighting. Huidig Philips-commissaris Kees van Lede maakt na de beursgang de overstap naar de toezichtsraad van het verlichtingsbedrijf. Daar krijgt Rene van Schooten de rol van financieel directeur en leider van de lampendivisie. Op termijn wordt het bestuur uitgebreid met een derde persoon, die de taak van financieel directeur overneemt.