economie

Philips Lighting straalt op Damrak

Door ANP - 27 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse AEX-index kwam vrijdag in het eerste handelsuur nauwelijks in beweging. Ook andere toonaangevende Europese graadmeters kenden geen grote koersuitslagen. Op Beursplein 5 ging het aandeel Philips Lighting, de lichtdivisie van Philips die op eigen benen verder gaat, wel scherp omhoog bij zijn beursdebuut.

De AEX-index stond vlak op 449,23 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 664,99 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent hoger tot 0,2 procent in de min.

De aandelen Philips Lighting werden voor 20 euro per stuk in de markt gezet. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel en stond tussentijds 7,5 procent hoger op 21,50 euro. Er is nu een kwart van het bedrijf verhandelbaar gemaakt. De komende jaren wil Philips het resterende belang van de hand doen.

ArcelorMittal

In hoofdindex AEX was ArcelorMittal lijstaanvoerder met een winst van 3 procent. Verzekeraar NN volgde op gepaste afstand en steeg 0,9 procent, na een flinke tik een dag eerder in reactie op een tussentijds handelsbericht. AkzoNobel was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 1,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen viel Delta Lloyd op. Het aandeel zakte na een positieve opening sterk, en was met een min van 2,4 procent de grootste daler in de MidKap. Delta Lloyd is na de claimemissie en kapitaalmaatregelen in stabieler vaarwater terechtgekomen, zo zei topman Hans van der Noordaa vrijdag in een verklaring, in aanloop naar de beleggersdag van de verzekeraar in Londen.

Raming

Beleggers zijn in afwachting van een nieuwe raming over de groei van de Amerikaans economie, die tijdens de middaghandel naar buiten komt. Nabeurs staat een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen op de rol.

De olieprijzen zakten weer tot onder de 50 dollar per vat. Brentolie stond 0,8 procent lager op 49,10 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent naar 49,15 dollar. De euro was 1,1181 dollar waard, tegen 1,1183 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.