economie

Pinnen wint van contant betalen

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse consumenten hebben in 2015 voor het eerst meer aankopen afgerekend met de pinpas dan met contant geld. Een mijlpaal, aldus De Nederlandsche Bank (DNB), die samen met Betaalvereniging Nederland het betaalgedrag in ons land in kaart heeft gebracht.

Het aantal contante betalingen aan de kassa is gedaald van 3,44 miljard in 2014 naar 3,19 miljard vorig jaar. De totale waarde van die transacties is afgenomen van 42 miljard naar 40 miljard euro. Het aantal pinbetalingen is toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard. De totale waarde ging omhoog van 89 miljard naar 93 miljard euro.

Consumenten gebruiken de pinpas steeds vaker ook om kleine bedragen af te rekenen. Zo pinden zij vorig jaar 30 procent van hun aankopen onder de 5 euro. Dat was in 2010 nog maar 11 procent. Die toename is mede toe te schrijven aan de invoering van contactloos betalen.