economie

Positieve stemming op beurs Amsterdam

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam is dinsdag met winst aan de handel begonnen. De stemming kreeg steun van de flinke plussen op Wall Street een dag eerder en de verder stijgende olieprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste handelsuur 1 procent hoger op 437,99 punten. De MidKap ging 0,6 procent vooruit naar 642,35 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden winsten op de borden tot 1,2 procent.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste stijger met een koerswinst van 2,5 procent. Shell ging 1,7 procent omhoog en oliedienstverlener SBM Offshore won 1,9 procent.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond dinsdagochtend 1,1 procent hoger op 48,26 dollar en Brentolie klom 0,7 procent tot 49,30 dollar. Daarmee stond de olieprijs op het hoogste niveau in zes maanden.

Bij de kleinere fondsen ging Fagron aan kop met een plus van 3,3 procent. De toeleverancier aan apotheken meldde dat een akkoord is bereikt met het personeel van zijn Amerikaanse onderdeel Bellevue, waarvan het de sluiting heeft aangekondigd. Daardoor heeft Fagron aan de laatste opschortende voorwaarde voor de steun van verschillende investeerders bij de claimemissie voldaan.

Basic-Fit

Fitnessketen Basic-Fit kondigde aan binnenkort naar de beurs in Amsterdam te komen. Basic-Fit wil met de verkoop van aandelen onder meer zijn schulden herfinancieren en verdere groei bekostigen. Bronnen meldden eerder al dat Basic-Fit een beursgang zou overwegen. De opbrengst bij een beursgang werd geschat op minimaal 1,1 miljard euro.

In Londen stond telecomconcern Vodafone 1,5 procent hoger, dankzij meevallende kwartaalcijfers. De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey klom bijna 5 procent, na een verhoging van de financiële verwachtingen en het dividend.

Euro

De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.