economie

PostNL geeft beursdag kleur

Door ANP - 30 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen deden het maandag kalm aan. PostNL was in Amsterdam één van de smaakmakers. Het postbedrijf stond in de schijnwerpers na het stuklopen van de overnamegesprekken met het Belgische Bpost.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.45 uur 0,1 procent hoger op 451,29 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 668,77 punten. De beurs in Frankfurt stond 0,4 procent hoger en de graadmeter in Parijs noteerde 0,2 procent in de plus. Londen is gesloten voor een vrije dag. Wall Street houdt maandag de deuren dicht voor Memorial Day.

PostNL ging met afstand aan kop in de MidKap, met een plus van 3,9 procent. Zondagavond werd gemeld dat PostNL en Bpost geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over een samengaan. Vrijdag ging het aandeel al meer dan 5 procent omhoog, voordat de handel werd stilgelegd. Ook de handel in Bpost op de beurs in Brussel werd vrijdag opgeschort en maandag weer hervat. Bpost verloor 2,2 procent.

ABN AMRO

Bij de hoofdfondsen op het Damrak ging ABN AMRO aan de leiding. Het aandeel stond 2,4 procent hoger. Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal, dat 1,4 procent verloor.

Het kleinere fonds Esperite ging meer dan 30 procent omlaag. Het bedrijf achter de stamcellenbank verkeert in financiële problemen, aldus het Financieele Dagblad.

Sif

Funderingsspecialist Sif ging 1,6 procent omhoog na publicatie van een tussentijds handelsbericht over het eerste kwartaal. Philips Lighting dat op zijn eerste beursdag vrijdag 10 procent won, stond maandagmiddag 0,4 procent in de plus.

Beleggers in Amsterdam kregen verder te horen dat de genationaliseerde verzekeraar ASR op 10 juni naar Beursplein 5 komt. Ook zal die dag fitnessketen Basic-Fit zijn debuut op de Amsterdamse beurs maken.

Euro

De financiële markten kijken vooral uit naar later deze week. Op donderdag houdt de ECB een rentevergadering en op vrijdag staat het belangrijke Amerikaanse banencijfer op de rol.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent naar 49,24 dollar. Brentolie stond eveneens 0,2 procent lager op 49,21 dollar per vat. De euro was 1,1142 dollar waard, tegen 1,1136 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.