economie

PostNL in schijnwerpers op Damrak

Door ANP - 30 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – PostNL stond maandag opnieuw in de belangstelling op de beurs in Amsterdam. De handel in het postbedrijf ging weer van start, nadat die vrijdagmiddag werd stilgelegd na berichten dat het Belgische Bpost geïnteresseerd zou zijn in een overname van zijn Nederlandse branchegenoot. Zondagavond werd gemeld dat de twee partijen geen overeenstemming hebben bereikt over een samengaan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur vlak op 450,81 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 672,01 punten. Frankfurt was 0,3 procent hoger en Parijs was vrijwel onveranderd. Londen is gesloten voor een vrije dag. Wall Street houdt maandag de deuren dicht voor Memorial Day.

PostNL stond bovenaan de MidKap met een koerswinst van ruim 6 procent. Vrijdag ging het aandeel al meer dan 5 procent omhoog, voordat de handel werd stilgelegd. Ook de handel in Bpost op de beurs in Brussel werd vrijdag opgeschort. Maandag na hervatting ging Bpost 2,2 procent omlaag.

ASR

Beleggers in Amsterdam kregen verder te horen dat de genationaliseerde verzekeraar ASR op 10 juni naar Beursplein 5 komt. Ook zal die dag fitnessketen Basic-Fit zijn debuut op de Amsterdamse beurs maken.

Esperite kelderde ruim 34 procent bij de kleinere fondsen op het Damrak. Het bedrijf achter de stamcellenbank zou in financiële problemen verkeren, aldus het Financieele Dagblad. Funderingsspecialist Sif ging 1,5 procent omhoog na publicatie van een tussentijds handelsbericht over het eerste kwartaal.

Rentevergadering

De financiële markten kijken vooral uit naar later deze week. Op donderdag houdt de ECB een rentevergadering en op vrijdag staat het belangrijke Amerikaanse banencijfer op de rol.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend 0,2 procent naar 49,21 dollar. Brentolie stond 0,5 procent lager op 49,07 dollar per vat. De euro was 1,1116 dollar waard, tegen 1,1136 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.