economie

PostNL omhoog op lager Damrak

Door ANP - 30 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – PostNL was maandag een van de smaakmakers op de beurs in Amsterdam. Het postbedrijf kon op belangstelling rekenen na het stuklopen van de overnamegesprekken met het Belgische Bpost. Vrijdagmiddag werd de handel in PostNL stilgelegd na berichten dat Bpost zijn Nederlandse branchegenoot wil overnemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 450,57 punten. De MidKap zakte een fractie tot 669,15 punten. Frankfurt was 0,3 procent hoger en Parijs was vrijwel onveranderd. Londen is gesloten voor een vrije dag. Wall Street houdt maandag de deuren dicht voor Memorial Day.

PostNL stond bovenaan de MidKap met een koerswinst van 3,8 procent. Zondagavond werd gemeld dat PostNL en Bpost geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over een samengaan. Vrijdag ging het aandeel al meer dan 5 procent omhoog, voordat de handel werd stilgelegd. Ook de handel in Bpost op de beurs in Brussel werd vrijdag opgeschort en maandag weer hervat. Bpost ging 1,5 procent omlaag.

ASR

Beleggers in Amsterdam kregen verder te horen dat de genationaliseerde verzekeraar ASR op 10 juni naar Beursplein 5 komt. Ook zal die dag fitnessketen Basic-Fit zijn debuut op de Amsterdamse beurs maken.

Esperite kelderde ruim 28 procent bij de kleinere fondsen op het Damrak. Het bedrijf achter de stamcellenbank zou in financiële problemen verkeren, aldus het Financieele Dagblad. Funderingsspecialist Sif ging 1,3 procent omhoog na publicatie van een tussentijds handelsbericht over het eerste kwartaal.

Rentevergadering

De financiële markten kijken vooral uit naar later deze week. Op donderdag houdt de ECB een rentevergadering en op vrijdag staat het belangrijke Amerikaanse banencijfer op de rol.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent naar 49,16 dollar. Brentolie stond 0,7 procent lager op 48,99 dollar per vat. De euro was 1,1133 dollar waard, tegen 1,1136 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.