economie

Recessie Rusland zwakt af

Door ANP - 16 mei 2016

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – De Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar beduidend minder sterk gekrompen dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Russische statistiekbureau maandag naar buiten bracht.

De krimp bedroeg 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder, terwijl in de voorgaande periode nog sprake was van een neergang met 3,8 procent. De cijfers zijn beter dan economen en de overheid zelf had verwacht. De zwakkere krimp is onder meer te danken aan de Russische industrie en detailhandel die veel minder slecht presteerden dan vorig jaar.

Rusland heeft als grote olieproducent veel last van de sterk gedaalde olieprijzen, maar de olieprijs is inmiddels weer aardig opgekrabbeld. Wel zucht het land nog altijd onder de westerse sancties vanwege de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne.

Roebel

De Russische roebel is ook aan een opmars bezig, na de scherpe prijsdaling eerder. Om de economische crisis en de sancties het hoofd te bieden, stimuleert Moskou de productie in eigen land om zo minder van de import afhankelijk te zijn. Ook moet de economie efficiënter worden gemaakt, aldus het Kremlin.

Het ministerie van Economische Zaken rekent voor dit jaar op een krimp van de Russische economie met 0,2 procent, na een neergang met 3,7 procent in 2015. De Russische centrale bank verwacht een economische teruggang met 1,5 procent dit jaar.