economie

Repsol compenseert olieprijs met besparingen

Door ANP - 05 mei 2016

MADRID (ANP) – Repsol heeft afgelopen kwartaal fors minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Onderliggend presteerde het Spaanse olieconcern wel beter, dankzij kostenbesparingen die de lagere olieprijzen compenseerden.

Zo wist de divisie die olie opspoort en oppompt een verlies van 190 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar, om te buigen in een winst van 17 miljoen euro. Bij de raffinagetak, waar de lage olieprijzen voor hogere marges zorgen, nam de winst met ruim 4 procent toe tot 556 miljoen euro.

De totale winst nam evenwel af van 928 miljoen naar 572 miljoen euro. Repsol boekte vorig jaar voor zo’n 500 miljoen euro valutavoordelen op de miljarden dollars die het op de plank had liggen na een schikking met Argentinië over de onteigening van dochterbedrijf YPF. Dat geld is inmiddels gebruikt voor de overname van Talisman Energy.