economie

Rode cijfers op beurzen Europa

Door ANP - 19 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdag flink in het rood. Beleggers reageerden nerveus op de notulen van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waaruit blijkt dat de Amerikaanse koepel van centrale banken de rente komende maand verder wil verhogen als de economie zich gunstig blijft ontwikkelen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1 procent lager op 430,36 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 639,93 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,3 procent.

De sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was staalproducent ArcelorMittal, die 4,3 procent verloor. Oliemaatschappij Shell, die ex-dividend noteerde, zakte 4 procent. Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,4 procent.

Overnamebod

In de MidKap stond roestvrijstaalbedrijf Aperam onderin met een min van 3,6 procent. Verzekeringsconcern Delta Lloyd ging aan kop met een koerswinst van 1,5 procent.

Chemie- en farmacieconcern Bayer ging in Frankfurt bijna 9 procent onderuit. De Amerikaanse zadenproducent Monsanto liet weten een ongevraagd overnamebod te hebben ontvangen van het Duitse bedrijf. Beleggers vrezen onder meer dat daardoor de kredietwaardering van Bayer onder druk komt te staan en er voor de financiering extra aandelen uitgegeven moeten worden.

Terrorisme

In Londen kelderde Thomas Cook ruim 19 procent. Het reisbedrijf ziet de vrees voor terrorisme terug in zijn boekingen. Thomas Cook krijgt aanzienlijk minder reserveringen voor reizen naar Turkije en heeft de afgelopen maanden ook de interesse in België als bestemming zien teruglopen.

Technip was in Parijs een uitblinker. De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie kondigde een fusie met zijn Amerikaanse branchegenoot FMC Technologies aan. De samensmelting, die leidt tot een bedrijf met een waarde van 13 miljard dollar, werd positief ontvangen. Technip won bijna 9 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2 procent lager op 47,22 dollar en Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 47,93 dollar per vat. De euro was 1,1199 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.