economie

Rustige beursweek in het verschiet

Door ANP - 15 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers maken zich op voor een relatief rustige beursweek na het cijfergeweld van de afgelopen weken. In Amsterdam openen een paar kleinere bedrijven de boeken. Ook in het buitenland staat het laatste kleine restje van de kwartaalcijfers op de rol.

De beurs in Amsterdam is maandag, op tweede pinksterdag, gewoon open. Ook elders in Europa en in de Verenigde Staten kan worden gehandeld, maar de agenda is vrijwel leeg. Marktkenners voorzien een dunne handel, aangezien veel handelaren een extra vrije dag nemen.

Aan het bedrijvenfront komen op Beursplein 5 komende week onder meer verzekeraar Delta Lloyd, biotechnologiebedrijf Pharming en uitbater van skihallen SnowWorld met handelsberichten naar buiten. Investeerder Value8 zal woensdag op bovengemiddelde belangstelling kunnen rekenen tijdens een speciale informatiebijeenkomst voor beleggers, om uitleg te geven over de gang van zaken bij de onderneming. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij stond de afgelopen tijd flink onder druk door een publicatie waarin vraagtekens werden gesteld bij haar boekhouding.

Kwartaalupdates

Elders in Europa staan ook nog een aantal kwartaalupdates op de rol, van bijvoorbeeld Vodafone en bierbrouwer SABMiller. In de Verenigde Staten worden handelsberichten van bedrijven als Wal-Mart, Home Depot en Staples geopenbaard.

De macro-economische agenda is overigens beduidend beter gevuld, met de Franse economische groeicijfers op dinsdag en Europese inflatiecijfers op woensdag. Die dag zal ook scherp gelet worden op de notulen van de vorige vergadering van de Amerikaanse centrale bank, waaruit beleggers inzicht proberen te krijgen over de timing van rentestappen.

AEX

De AEX-index sloot vrijdag 0,6 procent in de plus op 433,52 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent hoger op 638,04 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,6 procent tot 0,9 procent. De beurzen in New York gingen naar beneden. De Dow-Jonesindex zakte 1,1 procent tot 17.535,32 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,9 procent tot 2046,61 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in de min op 4717,68 punten.