economie

Rustige handelssessie op lagere beurzen

Door ANP - 16 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten maandag kleine verliezen optekenen. De sessie verliep rustig, aangezien veel handelaren een vrije dag namen vanwege tweede pinksterdag. Ook zijn de markten in Duitsland en Zwitserland gesloten. Zwakke macro-economische data uit China drukten op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,4 procent lager op 431,81 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 636,70 punten. De indices in Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

De olieprijs liet een flinke stijging zien en klom tot het hoogste niveau in zes maanden. Analisten van zakenbank Goldman Sachs schreven in een rapport dat de oliemarkt niet langer verzadigd is, wat de prijzen steunde. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent tot 47,72 dollar. Brentolie werd 3,2 procent duurder op 49,36 dollar per vat.

Philips

In Amsterdam was Gemalto (min 2,5 procent) de grootste daler in de hoofdindex. Philips noteerde ex-dividend en stond daardoor 2,2 procent in het rood. Gecorrigeerd voor dat effect was echter een plusje zichtbaar.

Het concern maakte bekend dat de verzelfstandigde verlichtingstak Lighting op vrijdag 27 mei naar de beurs gaat. De bandbreedte voor de indicatieve prijs per aandeel is tussen de 18,50 en 22,50 euro. Dat geeft Lighting een marktwaarde van zo’n 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro.

Samsung

Zwaargewicht Shell stond 0,9 procent hoger. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten af te splitsen en naar de beurs te brengen, aldus de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry.

Grootste winnaar in de AEX was ASML (plus 2,5 procent), dat steeg op mediaberichten dat Samsung de nieuwe EUV-technologie van de chipmachinefabrikant gaat inzetten. Met de deal zouden naar verluidt miljoenen dollars zijn gemoeid.

Euro

In Stockholm daalde H&M 1 procent. De Zweedse kledingverkoper kwam met omzetcijfers over april naar buiten, die teleurstelden. De modeketen had last van het koele weer in grote delen van Europa.

De euro was 1,1335 dollar waard, tegen 1,1290 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.